Jávori Ferenc- Kállai István és Gábor- Müller Péter Sziámi: Lévi’s Story

 

Jávori Ferenc- Kállai István és Gábor- Müller Péter Sziámi:

Lévi’s Story

A farmernadrág egy bizonyos fajta sávolykötésű pamutszövetből, a denimből készül, jellemzően kék színű. A magyaron kívül finnül és szerbül is farmernek nevezik, számos nyelvben viszont átvették az amerikai ’jeans’ kifejezést. Eredete a 19. századra nyúlik vissza, amikor még munkaruhaként használták, de a 20. század második felében, az 1960-70-es évektől már divatcikk lett és más ruhadarabokat, cipőfelsőrészt és táskát is készítenek belőle. Ma már a szabadidő-ruházat és a hétköznapi viselet szerves részét alkotja. És hogy mindez kinek a nevéhez köthető? Nem máshoz, mint a zsidó származású Lévi Strausshoz, aki 18 éves korában családjával kihajózott az Amerika Egyesült Államokba, majd 1853-ban San Francisco-ban megnyitotta ruházati üzletét. Ez a hihetetlen történet az, amely megihlette a Lévi’s Story című musicalt. 2022. április 28-án a budapesti sajtótájékoztatón jártam a Fészek Művészklubban, ahol a darab rendezőjétől, KERO-tól és a színészektől is megannyi érdekességet megtudhattam.

Kerényi Miklós Gábor közel 9 éve tervezte bemutatni a darabot, miután Kállai István megkereste őt az ötlettel. A darab munkacíme kezdetben A Farmerkirály volt, később pedig Oberfrank Pál, a Veszprémi Petőfi Színház igazgatójának fejéből pattant ki az ötlet, így ma már a Lévi’s Story címet viseli a produkció. A musical zenéjét, Jávori Ferenc „Fegya”, a Budapest Klezmer Band alapítója álmodta meg, így a zene magán viseli a zenekar stílusjegyeit, de felfedezhető még benne a country, a müncheni sördal, az orosz-német népzenei alapokból felépített kettős-, vagy kisebb kórus a mai jellegű musicalszerkezet mellett.

A dalszövegeket Müller Péter Sziámi jegyzi, aki a sajtótájékoztatón elmesélte, hogy Kállai István halála előtt már félig kész volt a librettó. Ezt a munkát folytatta aztán Fegyával, akinél megjegyezte, hogy öröm vele együtt dolgozni. Bizton állítja, hogy Fegya legalább olyan jó, mint bármelyik Broadway-zeneszerző, így nem is tartja fellengzésnek, hogy a musical világsiker is lehet.

A sajtótájékoztató után volt lehetőségem beszélgetni a darab rendezőjével, aki úgy nyilatkozott, hogy akinek akarata, tehetsége és szándékai vannak, megvan a lehetősége, hogy érvényesüljön. De ez mind még nem elég: kell hozzá szerencse és kitartás. Úgy érzi, Lévi Strauss élete követendő példa, hogy nem szabad feladni és saját magunkért és létünkért harcolni kell. Rendezésében a korábbiaknál még a letisztultabb gondolatokkal kíván dolgozni, még jobban érdekli őt az emberi érzelmek különböző megfogalmazásai az össztársadalmi problémák mellett.

Bár az előadás színészei még csak ismerkednek szerepeikkel, Horváth Dániel, Haraszti Elvirát és Kardffy Aishát kérdeztem elképzeléseikről, arról, hogyan vélekednek saját karaktereikről. Horváth Dániel Georg-ot fogja alakítani, akinek nagyon tetszik Lévi húga, Maila, aki nem adja meg neki azt, amit akar. Így a fiúnak ez lesz a legnagyobb gyötrődése, hogy nem lehet együtt azzal, akire igazán vágyik. Karrier szempontjából pedig ő Lévi konkurenciája, aki a pénzért képes lenne megkeseríteni az egész család életét. Haraszti Elvira megfogalmazása szerint Maila mindent megtesz azért, hogy testvére tehetsége kibontakozhasson, de emellett a lány is rendelkezni fog a cselekményen belül egy önálló szállal. Kardffy Aisha által megformált Hanna a színpadon egy jó ideig fiúszerepben fog feltűnni, Haim néven, ugyanis az apja rejtegetni próbálja őt. Aisha úgy gondolja, Hanna-nak nem célja szerelmet keresni, csupán sodródik az eseményekkel. Apjával együtt Amerikába utazik egy jobb élet reményében. Külön öröm Aisha számára ez a nadrágszerep, kihívásokkal telinek érzi, ha egy színésznő fiút alakíthat a színpadon, hisz teljesen máshogy kell nyúlni a szerephez.


A Lévi’s Story ősbemutatójára 2022. július 15-16-án kerül sor a Siófoki Szabadtéri Színpadon, majd Fertőrákoson is látható lesz augusztus 26-27-én, októberben pedig a kőszínházi premierjére is sor kerül a Veszprémi Petőfi Színházban!

Jegyek itt vásárolhatóak!

https://www.jegy.hu/program/levistory-129117

Képek: Dombóvári Tamás

Kányi Csenge Emese                                                                                                           2022.05.04.


Megjegyzések

Népszerű bejegyzések