Hogyan legyünk boldogtalanok?

 

Braun Barna: Hogyan legyünk boldogtalanok?

/Mert hidd el, lehet ennél rosszabb!/

Endrész Aliz és Braun Barna

Nem, kedves Olvasó, nem olvastad félre a címet. Ez az előadás nem a boldog hétköznapokhoz ad tippeket. Épp ellenkezőleg.

Hogyan ásd magad még mélyebbre? Erre a kérdésre mindjárt több választ fogsz kapni. Következzen Braun Barna tollából a Hogyan legyünk boldogtalanok?!

Néhány szó az Óvóhelyről. A hely a Bartók Béla út és a Móricz Zsigmond körtér sarkán álló bérház alagsorában található kultúrbunker. Korábban a Sanghay bár nevet viselte.Belloni Nándor, építőmester az 1930-as években tervezte a budai mulatót. 1937-től kezdve a bár Újbuda népszerű ivója lett, vendégei főleg a tehetősebb budai fiatalok voltak.

A források szerint a második világháború alatt óvóhelyként szolgált a lakók számára. Innen származtatható a név.

Mára koncerteknek, irodalmi esteknek ad otthon. Fiatal, feltörekvő és alkotni vágyó művészek előadásait tekinthetik meg a nézők. De ha éppen nincs előadás, kocsmakvízekre kerül sor. Rengeteg program várja az érdeklődőket. (forrás és részletesebb leírás: https://index.hu/tudomany/tortenelem/2018/01/06/sanghay_bar_belloni_nandor/ )

Braun Barna Hogyan legyünk boldogtalanok?című előadását december 30-án mutatta be az Óvóhely Kaj Ádám rendezésében. A főszerepekben Endrész Alizt és Braun Barnát láthatjuk.

Az előadásban jól összehangoltan mutatkozik meg az előadó művészet több műfaja is. Míg számunkra a látás dimenziójában a pantomim forma jelenik meg, addig a két főszereplő, Endrész Aliz és Braun Barna saját magukat szinkronizálják alá. A hang és a kép két különböző síkon nyilvánul meg. Így a gesztusoknak és a mimikának végig egyensúlyban kell lenni a hangfelvétellel. Ez egy igen nehéz színészi feladat, ám a színészek kiválóan oldották meg.

A színdarab pontos műfaji megnevezése: színházi stand-up szeminárium. Az előadók pontosan tudták ezt prezentálni. Egy szépen strukturált, mondhatni oktató előadást láthatott a publikum. Dramaturgiailag jól felépített előadás volt, ami egy sokat tárgyalt, mindennapi jelenséget tárt elénk.

De mi is pontosan ez a jelenség? Nem más, mint az önsorsrontás.

A Hogyan legyünk boldogtalanok?groteszk módon tárja elénk a folyamatot, hogyan tegyük pokollá tudatosan saját életünket.

A darab első felében olyan tippekkel és trükkökkel látnak el minket, ami a saját közérzetünket rombolja le. Hogyan hitessük el magunkkal, hogy betegek vagyunk? Hogyan lássuk magunkat és a világot egy igazi csődtömegnek? Mindenre választ ad az előadás.

Miután kellőképpen elviselhetetlen embert faragtunk magunkból, következhet kapcsolataink és szociális környezetünk mérgezése. Mit tegyünk, hogy teljesen elkerüljön egy kecsegtető párkapcsolat? Hogyan zúzzuk porrá párkapcsolatunkat (ha véletlenül beleestünk a hibába, és beléptünk egybe)? Hogyan veszítsük el a barátainkat? A legjobb verbálisan és érzelmileg manipulatív ötleteket szolgáltatja nekünk Aliz és Barna.

Az előadást jó szívvel ajánlom már fiatal felnőtt kortól. Ám akkor leled meg legnagyobb örömödet az Óvóhely előadásában, ha nem kevés fekete humorral és hatalmas adag groteszk látásmóddal áldott meg a sors. Vagy ha csak szeretsz egy jót (kínodban?) nevetni.

Az alkotók /Kaj Ádám, Braun Barna, Endrész Aliz/
 

A Hogyan legyünk boldogtalanok? című előadás legközelebb szeptember 24-én lesz látható az Óvóhelyen. Jegyeket a lenti linkre kattintva tudtok venni! Illetve a gyorsabb elérhetőség érdekében megosztom veletek a hely honlapját és Instagram oldalát, nézzetek rájuk!

https://ovohely.jegy.hu/program/hogyan-legyunk-boldogtalanok-111326?fbclid=IwAR1zKXQ_v4_M1y1qOSK5vXX_XSxE6e9oKRBRN7xGDyOZVXQENfSkJvXB0d4

https://www.azovohely.hu/

https://www.instagram.com/ovohely/

Köszönöm, hogy elolvastátok cikkemet, hamarosan egy újabb interjúval jelentkezek! Addig is látogassatok színházat, amíg van rá lehetőség!

A képek Endrész Aliz, Braun Barna és az Óvóhely tulajdonát képezik! Használata engedélyköteles!

2020.08.11.                                                                                                        Kányi Csenge

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések