Izgass fel! - Az évszázad bűnténye

Izgass fel!- Az évszázad bűnténye
/A szerelem romba dönt/


Mi az a pont, ameddig elmennél? Hol a határ? Mennyit ér egy emberi élet? Meddig mennél el a szerelemért? Ehhez hasonló erős kérdéseket fejteget a Hatszín Teátrum előadása, az Izgass fel!. Stephen Dolginoff műve igaz eseményeken alapul, amely az egész társadalomra kihatott. 2019-ben az előadás megérkezett Magyarországra is, Pányik Tamás rendezésében. Döbbenetes, elgondolkodtató előadás.... Következzen, az Izgass fel!.

1924, Chicago. A történet két fiatal fiúról szól, akik különleges kapcsolatban állnak egymással. A nietzsche-i elvek megismerése után egyre jobban elhiszik magukról, hogy minden ember felett állnak, ezért bármit megtehetnek. A dolgok elfajulnak, egy emberi életbe kerül új képességeik próbálgatása. Tetteikért egyikük egészen napjainkig bűnhődik. De higgyétek el, még ő járt jobban...
Stephen Dolginoff rendkívüli előadásának magyar rendezője a 22 éves Pányik Tamás volt, aki nem félt átlépni semmilyen határt a rendezés terén. Rendezői feladatai mellett Cseh Dávid Péterrel, az előadás Richard-ával fordította le a teljes szöveget is. A napokban hallgattam vissza az eredeti angol zenelistát, és tényleg sikerült szóról szóra jól visszaadni a szöveget. Remek szöveg született, érthető volt, néhol nyers, kiválóan passzolt a történethez.

A zenei aláfestést Felszegi Dalma biztosította egy szál zongorával. Olyan érdekes volt, hogy egy zongora is milyen hangulatot tud teremteni, végig kísérte a darabot feszülten, izgalmasan. Az egyik legjobb eleme volt az előadásnak.

A látványtervező Árva Nóra praktikus díszletet alakított ki, könnyen mozgathatóak voltak, több funkcióval bírtak, kötetlen teret adva a színpadon.
Következzenek a musical szereplői. Stephen Dolginoff kivételt tett a magyar változattal kapcsolatban, most először engedélyezte, hogy az előadás három szereplővel folyhasson.

Végh Péter alakította Nathan Leopold időskori énjét. Jelen kellett lennie a színpadon, hisz a darab alapkoncepciója szerint Nathan Leopold saját kegyelmi tárgyalásán vázolja fel a múlt eseményeit, így Végh Péter egyúttal  narrátor szerepet is magára öltött. Eddig nem volt szerencsém őt színpadon látni, de lenyűgözött a játéka. Emellett kivételesen szép hanggal is rendelkezett. A dalokat ütemesen váltotta fel monológjaival. Ő volt számomra az egyik legnagyobb meglepetés, remélem lesz még lehetőségem szerepelni látni.

Richard Loeb szerepét Cseh Dávid Péter alakította. Nem túlzok, ha azt mondom, egyik legjobb alakítása volt Dávidnak. Richard került jobban Nietzsche tanításai alá, tényleg átjárta őt az az erő, amivel egy Übermensch rendelkezhet. Kezdetben megelégedett a rablásokkal és a gyújtogatásokkal. De nem volt neki elég, és ez a telhetetlensége és felelőtlensége vezette őt a végbe. Intenzív megszállottság, őrület…, mindezeket fantasztikus módon jelenítette meg arcán, mozgásában Dávid. Nem utolsó sorban pedig kiválóan énekelt mellé.

Horváth Dániel, mint Nathan Leopold volt jelen a színpadon. Egyértelműen ő volt az emocionálisabb karakter a két fiú közül, csakis a vak szerelem vezette őt, legtöbbször a rosszba. Az elejétől a végéig láttam a szerelmet Dani szemében, a rajongást, amit Richard iránt érzett.  Bármit megtett volna, azért, hogy vele legyen. Bármit, a szó legszorosabb értelmében. Kissé sejtelmesen írok, nem véletlenül. Nem árulnék el semmit, pont azért, hogy ti derítsetek rá fényt. Mindenesetre érdekes és döbbenetes volt látni, hogyan változtak az erőviszonyok a történet alatt. 



Emellett különböző hangokként más nagy, neves színészek is megszólaltak. Trill Zsolt, mint a tárgyalás bírája szólalt meg, Alföldi Róbert és Földes Eszter voltak a bizottsági tagok, Peller Anna, mint rádiós bemondó, Hegedűs D. Géza mint Clarence Darrow, az ügyvéd egészítette ki a musical-t.

Az évszázad bűnténye. Olyan közhelyesnek hathat, annyiszor halljuk a hírekben ezt minden alkalommal. De az ő esetük tényleg az volt. Történetük nagy változásokat hozott a halálbüntetés kérdésében. Nehéz kérdés, nem is mennék most bele: vajon a halál a rosszabb, vagy az, hogy minden hátralévő napját az embernek így kell leélnie? Nehéz lenne megválaszolni.

Erős társadalomkritikák, fontos témák kerültek terítékre az előadás alatt. Most külön szeretnék kitérni az alkotók és a szereplők munkájára. Több mint két és fél év áll az előadás mögött. Két fiatalember, Cseh Dávid Péter és Pányik Tamás mert nagyot gondolni, és színpadra vittek egy nem mindennapi, nehezen emészthető darabot. Ezek után beállt a darabba Horváth Dániel és Kovács Máté (másik szereposztásban Kovács Mátét, a Színház-és Filmművészeti Egyetem hallgatóját nézhetitek meg Nathan-ként). És íme, a munka meghozta gyümölcsét. Megérte 3 hónapot várnom. Annyira jó volt látni, hogy mennyire élnek a színpadon, milyen intenzívek tudnak lenni. Szerencsésnek érzem magam, hogy az előadás premiere előtt beszélgethettem a fiúkkal már az előkészületekről. Nem is tudom mi az, amit most érzek. Talán büszkeség. Büszke vagyok rájuk, mert mertek nagyot álmodni. Ezzel pedig motiváltak engem. Sok munka, sok év áll még előttem és a céljaim előtt. De példájukat nézve bizakodom. Dolgozni kell, továbbmenni, mert mindennek eljön a maga ideje és remélem hasonlóan hozzájuk, sikerrel érem el céljaimat. Köszönöm srácok, és még egyszer gratulálok nektek!


Júniusban még két alkalommal, június 7-én és 8-án lesz látható az előadás. Jegyek még kaphatóak a jegy.hu-n vagy személyesen is vehettek a Hatszín Teátrumban!
Köszönöm, hogy elolvastátok cikkemet, ha tetszett, nyomjatok rá egy like-ot, osszátok meg ismerőseitekkel. Még tart egy kicsit a színházi évad, használjátok ki és látogassatok színházat! Minden előadáshoz jó szórakozást kívánok!

2019. 05. 19.                                                                                             Kányi Csenge

Képforrások: Izgass Fel! Facebook oldala+ Horváth Dániel hivatalos oldala + saját kép (A fotó a szerző kizárólagos tulajdonát képezi. Engedély nélküli másolásuk, bármilyen módon való felhasználásuk vagy sajtótermék általi megosztásuk a szerzői jog megsértésének minősül, melyet a törvény büntet.) 



Megjegyzések

Népszerű bejegyzések