Izgass fel! - Az évszázad bűnténye


Izgass fel!- Az évszázad bűnténye

Interjú Cseh Dávid Péterrel és Horváth Dániellel

Május 17-én bemutatásra kerül Pányik Tamás rendezésében az Izgass fel!- Az évszázad bűnténye című thriller musical. A Budapesti Operettszínház és a Színház-és Filmművészeti Egyetem fiatal tehetségei két nem mindennapi fiú kegyetlen cselekedetét mutatják be. Nathan Leopold és Richard Loeb neve nem olyan ismert hazánkban, pedig a büntetésvégrehajtás elgondolkodtató ponthoz ért el ügyük során. A darab talán egyik legfontosabb témája a halálbüntetés.
Legnagyobb örömömre két korábbi riportalanyom elfogadta meghívásomat, és meséltek nekem a darabról, az előkészületekről és arról, hol látnák még szívesen az előadást a jövőben. Köszönöm Dávidnak és Daninak, hogy másodszorra is részt vettek egy riportomban! Következzen az évszázad bűnténye!



Csenge: Hogy jött az ötlet, hogy pont ezt a darabot vigyétek színpadra?

Dávid: Körülbelül 2 és fél évvel ezelőtt találtam rá a darabra. Önszántamból kezdtem el kevés szereplős előadásokat keresni, hogy legyen miből táplálkozni, ha egyszer ilyen műveket szeretnénk színpadra állítani. Ezután vetettük magunkat a munkába Pányik Tamással. Elkezdtem az alapos kutatást az interneten, megszereztük a darab zenei CD-jét, kottáit és szövegkönyvét. Megcsináltam a nyersfordítást, majd Tamással együtt a műfordítást. Az első „kész” verzióval 2017 februárjában készültünk el, de azóta sok változtatáson esett már át a szövegkönyv.

Cs.: Miről szól a történet?

Dávid: Két rendkívül intelligens, fiatal chicago-i fiúról szól, akik Nietzsche munkáira alapozva felsőbbrendűnek vallják magukat. Úgy vélik, rájuk nem hatnak a társadalom megkötései, elkezdik feszegetni a határaikat. Ez eleinte kimerül abban, hogy gyújtogatnak, betörnek és tárgyakat lopnak. Pénzre nincs szükségük, hisz nagyon gazdag családból származnak. Ők egyszerűen csak be akarják bizonyítani, hogy nem tudnak lebukni, mert ún. Übermensch-ek, tehát felsőbbrendűek a többi emberrel szemben. De az én karakteremnek, Richard-nak ez nem elég. Úgy gondolja, hogy akkor tudja a képességeit legjobban kihasználni, ha egy nagyobb bűntényt visz véghez, és ezt az opciót a gyilkosságban találja meg.

Cs.: Milyen módon tájékozódtatok a történetről?

Dávid: A szövegfordítás mellett dramaturgiai feladatokat is elláttam, így mindennek utána olvastam. Lefordítottam különböző angol cikkeket, a fiúk ügyvédjének védőbeszédét. Több filmet is készítettek az esetről, például Hitchcock A kötél című filmje is ebből a sztoriból táplálkozik. Nemrégiben sikerült beszereznünk a Life + 99 Years című könyvet, amit maga Nathan Leopold írt. Ez alapján született meg a darab.

Cs.: Kikből áll a stáb?

Dániel: Richardot Dávid alakítja, Nathant pedig Kovács Máté mellett jómagam fogom színpadra vinni. Nathan időskori énjeként pedig Végh Péter fog megjelenni a színpadon.
A darabban Nathan 5. fellebbezési tárgyalása folyik, 34 évvel a gyilkosság után. A kegyelmi bizottságban Földes Eszter és Kerényi Miklós Máté hangját is hallani fogjuk, Clarence Darrow-t, a híres ügyvédet pedig Hegedűs D. Géza formálta meg. Rajtuk kívül mások is hozzájárulnak az előadáshoz, de kizárólag hang formájában.












Cs.: Hogyan vált végleges címmé az, hogy Izgass fel!?

Dávid: Ez volt az egyik legszövevényesebb része az alkotói munkának. Az eredeti cím Thrill Me, amit nem igazán lehet pontosan lefordítani magyarra. Semmiképp sem szexuális értelemben kell venni, inkább azt jelenti, hogy „hozz lázba!”, „keltsd fel az érdeklődésemet!”, „borzongass meg!”. Voltak előtte különböző munkacímek, de igazodni szerettünk volna a darab eredeti, angol címéhez. A félreértések elkerülése végett a darab alcímet is kapott: „Az évszázad bűnténye”.

Cs.: Hogy telt a fordítási folyamat? Ütköztél közben valamilyen nehézségbe?

Dávid: Ez volt az első munkám, ahol egy teljes darabot kellett lefordítanom. A dalok szövegeit én írtam, a prózán ketten dolgoztunk Tamással. Ha két ember dolgozik egy anyagon, előfordulnak vitás helyzetek, de végül úgy érzem, jót tett a szövegnek, hogy mindkettőnk stílusa benne van.

Cs.: Két nem mindennapi fiú bőrébe kell bújnotok.  Milyen kihívásokkal járt a szerepformálás?

Dániel: A próbák előtt nem igazán tudtam, ki is ez a karakter, most a próbafolyamat alatt boncolgatom a figurát és annak milyenségét. Nathan rendkívül vonzódik Richard-hoz, mindent megtesz azért, hogy a közelében legyen, így belemegy a játékaiba is.

Dávid: A darab fontos részét képezi a fiúk zsenialitása mellett az egymás iránt érzett vonzalmuk, ami az intelligenciájukban rejlik. Csak egymással tudnak igazán beszélgetni, ők értik meg legjobban egymás véleményét és tényállásait. Csak egymással lehetnek szabadok.
Egyikünknek sem volt tapasztalata ilyen téren, egy kétszereplős előadásban. Körülbelül másfél órás a darab, de le sem jövünk a színpadról. Ez egy nehéz téma, meg tudja viselni az embert.

Cs.: Milyen korosztálynak szánjátok az előadást?

Dávid: 16 év fölött ajánljuk, mert a darabban bizonyos mértékben megjelenik a brutalitás.

Cs.: Mi a darab legfőbb üzenete?

Dávid: A darab végén megjelenik a halálbüntetés témája. Mi is sokat beszélgettünk arról, hogy jogos döntés-e a halálbüntetés vagy sem. A történelem fontos fordulópontja volt, hogy nem ítélték halálra ezt a két fiút. Életfogytiglani büntetést kaptak a gyilkosságért és még 99 évet az emberrablásért. Az ügyvédüknek sikerült ezt kiharcolnia, hiába keltett felháborodást az akkori amerikai társadalomban.

Cs.: Műfaját tekintve a thriller musical kategóriájába soroltátok. Miért?

Dávid: Nem szó szerint kell venni a thrillert ebben az esetben, mert nem ijesztő a darab. A titka inkább a misztikumában rejlik. A történet ékes példája annak, hogy a musical nem feltétlenül csak tánc és csillogás. Másféle mondanivalót, izgalmat és egyfajta sötétséget tud magában hordozni. A zene nagyon jól közvetíti ezt, műfajhoz hű atmoszférát teremt.

Cs.: A próbák alatt egy szabadulószobába is ellátogatattok. Milyen élményekkel távoztatok?

Dániel: A szabadulószoba esetében elvonatkoztattunk az előadástól, egyszerűen a kaland és a szórakozás miatt mentünk. Nagyon jó volt, minden apró részletet meg kellett vizsgálnunk ahhoz, hogy sikeres legyen a szabadulás. Csak ajánlani tudjuk mindenkinek a Neverland Bar & Escape Rooms-t, nagyon hangulatos hely a belvárosban.

Cs.: Miért a Hatszín Teátrumot választottátok játszóhelynek?

Dávid: Több helyen próbálkoztunk, végül Gálvölgyi Dorka, a Hatszín Teátrum vezetője fogadott be minket. Ő is nagy reményeket fűz az előadás sikeréhez, és mindenben támogat minket. A Hatszín mellett szeretnénk több városban is eljátszani majd a darabot, hogy minél több ember láthassa.


Még egyszer köszönöm Dávid és Dani, hogy elfogadtátok a meghívásom! Ne feledjétek, május 17., 18., Hatszín Teátrum, Izgass fel!- Az évszázad bűnténye! Jegyek még kaphatóak a jegy.hu-n, vagy a helyszínen is vásárolhattok.

Dávidot és Danit az Izgass fel! előadása mellett még láthatjátok a Budapesti Operettszínházban is! Dani az évadban még Szegény Dzsoni és Frédi, a postás bőrébe fogni bújni, ezenkívül júniusban még 5 alkalommal lesz látható az István, a király is, valamely előadásokban még találkozhattok vele. Dávidot pedig az Amerikai komédiában tekinthetitek meg a Kálmán Imre Teátrumban.

Nyárra is sok meglepetést tartogatnak, augusztusban mindketten feltűnnek Szegeden a Titanic musicalben, Dáviddal pedig Baján is találkozhattok az Apáca show-ban. Szeptember 14-én a Papp László Sportarénába érkezik a Rómeó és Júlia! További információkért érdemes Dani és Dávid hivatalos Facebook oldalát figyelni!

Köszönöm, hogy elolvastátok a cikkemet, ha tetszett nyomjatok rá egy like-ot, osszátok meg ismerőseitekkel! Hamarosan újabb cikkekkel érkezem, addig is látogassatok színházat, minden előadáshoz jó szórakozást kívánok!

A helyet a Teátrum Bistro & Café biztosította. Képek: Bernschutz Alexandra képei + saját kép ( A fotó a szerző kizárólagos tulajdonát képezi. Engedély nélküli másolása, bármilyen módon való felhasználása, vagy sajtótermék általi megosztása a szerzői jog megsértésének minősül, melyet a törvény büntet.)

2019. 04. 19.                                                                                               Kányi Csenge Emese

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések